Under høj sol gav REGNhytten gode råd om regnvandsløsninger

Der blev givet masser af gode råd om regnvandsløsninger, da Vandmiljø Randers lørdag den 24. august fejrede 1 årsdagen for formidlings- og forsøgscenter REGNhytten. Sammen med lokale fagfolk stod Vandmiljø Randers klar til at give de besøgende inspiration og konkrete bud på, hvordan regnvand kan gå fra at være et problem til en ressource i haven.

Regnhytten24.08.2019 1

Hanne Hansen fra Vandmiljø Randers fortæller foran ét af REGNhyttens regnvandsbede om regnvandsbedets kvaliteter.

Af: Mia Kirkegaard Pedersen

 

P-pladsen ved REGNhytten var godt pakket, da Vandmiljø Randers lørdag den 24. august fejrede, at formidlings- og forsøgscenter REGNhytten blev 1 år. Årsdagen blev markeret med et åben-hytte arrangement under temaet regnvandsløsninger, og hvor Vandmiljø Randers sammen med Mellerup Tømrer- & entreprenørforretning, Torben Jensen Anlægsgartner og Roeds Planteskole stod med flere modeller, løsningsforslag og planter.

Sommerens voldsomme regnskyl i juli og august med oversvømmede kældre, garager og veje har vist sig at vække randrusianernes interesse for, hvordan regnvand kan anvendes og afledes på egen grund. Det var da også på grund af sommerens skybrud, at Helene Thastum Bach fra Romalt lagde vejen forbi.

Vores indkørsel skråner let, og vi oplevede ved seneste skybrud, at der kom vand ind i garagen. Denne gang endte det ikke med en ødelæggende oversvømmelse, men hvad med næste gang. Vi er kommet for at få helt konkrete løsningsforslag på vores udfordring, og det har vi fået.

Hanne Hansen, der er formidler i REGNhytten og kommunikationsmedarbejder ved Vandmiljø Randers, mødte ofte spørgsmål om, hvordan man kan sikre sig mod regnvand ved skybrud.

Vi kan tydeligt mærke, at der er kommet en øget opmærksomhed og interesse for regnvandshåndtering. Flere ønsker selv at bestemme, hvor og hvordan regnen skal løbe på deres grund. Og det er kun godt, for de skybrud, som vi ser nu, bliver kun større og voldsommere de kommende år.

Også Ines Pasche fra Vellev ved Ulstrup havde taget mand og børn med.

Vi har opdaget to hjemmebyggede faskiner i vores forhave, som tidligere ejer har anlagt. Vi har længe undret os over, at jorden ofte er så fugtig - selv løgplanter dør, eller de drukner, har vi nu erfaret. Vi er kommet for at få inspiration til, hvad vi kan gøre og ikke mindst hjælp, så vi ikke får anlagt en løsning eller købt planter, som viser sig ikke at du.
Regnhytten24.08.2019 2

Leon Kjerrumgaard Lynnerup fra Roeds Planteskole giver gode råd om egnede planter til regnvandsbede til Ines Pasche fra Vellev.

Vandmiljø Randers er mere end godt tilfredse med fremmødet.

Vi er så tilfredse med arrangementet. Det er ingen hemmelighed, at vi ønsker at hjælpe endnu flere. Vi vil rigtig gerne være med til at ruste den enkelte boligejer, så man ikke ender med at stå i vand til knæene og ikke ane, hvad man skal gøre. Derfor holder vi løbende åben-hytte arrangementer - og vi vil selvfølgelig også fremadrettet tilbyde vores hjælp og viden.

Det næste åben-hytte arrangement, som Vandmiljø Randers holder i REGNhytten, er den 18. oktober fra kl. 10-14. Temaet for denne dag er Børn i regnvandshaven, hvor man kan deltage i diverse aktiviteter og blive klogere på, hvordan man kan lave en børnevenlig have med regnvand. Vil man vide mere om REGNhytten, kan man finde information på siden: REGNhytten.

Regnhytten24.08.2019 3

Standen med Roeds Planteskole og Anlægsgartner Torben Jensen var godt besøgt.

Regnhytten24.08.2019 4

Havedesigner og regnvandskonsulent Lone Skjødt fra Grønne Glimt holdt foredrag om regnvand i haven og kom med mange forskellige eksempler på, hvordan regnvand kan anvendes og afledes til haven.

Regnhytten24.08.2019 5

Ved Mellerup Tømrer- & entreprenørforretnings stand kunne man studere en model af en faskine og tilledning dertil.